Cosmetice naturale – Ce? De Ce? Cum?
În acest articol îți voi spune ce sunt cosmeticele naturale, de ce ar trebui să folosești cosmetice naturale și cum te ajută cosmeticele naturale pentru menținerea frumuseții și sănătății pielii.
Să începem prin a afla mai multe lucruri despre piele.
Pielea reprezintă bariera dintre organism și mediul înconjurător, întregind aspectul de unitate pe care îl realizează totalitatea organelor și sistemelor corpului uman.
Pielea este cel mai mare organ al corpului uman. Are suprafață cuprinsă între 1,5-2 metri patrati și reprezintă 20% din greutatea corpului.
Prin natura și poziția în organism, pielea îndeplinește funcții vitale:
Protecție
- Protecție mecanică împotriva substanțelor străine
- protejează de acțiunea nocivă a razelor UV
- absoarbe radiațiile UV
- Protecție împotriva acțiunii substanțelor chimice
- Protecție antimicrobiană
Lezarea pielii poate avea repercursiuni serioase cum ar fi: deshidratare, infecții, alergii, cancere cutanate
Echilibrare internă
- Previne deshidratarea
Eliminare
- Elimină prin intermediul transpirației: uree, săruri, toxine (detoxifiere)
- Reglează temperatura corpului
- previne hidratarea excesivă și evaporarea apei
Sintetizează vitamina D
- Vitamina D este sintetizată în celulele profunde ale pielii din colesterol sub acțiunea razelor UV cu rol deosebit de important în imunitate și sănătatea sistemului osos.
Percepție senzorială
- Căldură, frig, durere, plăcere, presiune
Psihosocială (de imagine)
Reparare
- are capacitate de regenerare
Pielea ta transmite și primește informații în permanență. Dacă ceva nu este în regulă la interior sau la exterior aceasta afișează imediat semene de suferință. Dacă totul este bine, pielea radiază de sănătate.
În continuare, voi răspunde la întrebări.
Ce sunt cosmeticele naturale?
Cosmeticele naturale sunt preparatele obținute din materii prime de origine naturală, cum ar fi plante, minerale, ceruri, săruri.
Materiile prime sunt supuse unei procesări minime care să nu afecteze proprietățile lor. Acest timp de procesare are un impact mic atât asupra plantei cât și asupra oamenilor, animalelor și mediului înconjurător.
Sunt excluse din această discuție derivatele din petrol. Desi petrolul provine din surse naturale, nu este recomandat pentru îngrijirea pielii. (Vom aprofunda acest subiect cu altă ocazie)
De ce cosmetice naturale?
Știai că femeile folosesc în medie 12 produse de îngrijire zilnic? Folosim săpunuri, scruburi, loțiuni, spume de curățare a tenului, tonere, creme cu protecție UV, machiaj, deodorant și multe altele. Pielea noastră absoarbe 60% din ingredientele care se găsesc în aceste produse. Gradul de absorbție al substanțelor aplicate la nivel cutanat diferă în funcție de:
- tipul substanței
- mărimea moleculară a ingredientelor
- temperatură
- starea pielii la momentul contactului
Majoritatea chimicalelor și parfumurilor artificiale pot reprezenta un pericol pentru organism. Odată ajunse în organism acestea pot fi depozitate la nivelul țesutului gras, conducând la o serie de probleme de sănătate.
Soluța?
Citește eticheta!
De exemplu:
- Parabenii sunt conservanți care se găsesc în foarte multe produse cosmetice. Mimează hormonii estrogeni. Mulți oameni suferă de alergii sau sensibilitate la parabeni și fac eczeme când folosesc produse cosmetice care conțin acești conservanți. De asemenea, tenul poate reacționa și poate să apară acneea pe fond hormonal.
- Parfumurile artificiale(Fragrance) sunt fabricate din derivate petrochimice care irită piela și deteriorează bariera protectoare a pielii. Pot apărea o serie de simptome cum ar fi dureri de cap, greață, oboseală , complicații la persoanele asmatice.
Hai să facem o paralelă cu gătitul.
Un fel de mâncare extraordinar nu conține arome artificiale, alimente procesate sau alte ingrediente dubioase. Cel mai probabil este gătit din ingrediente proaspete, simple, ecologice. În cazul, cosmeticelor se aplică același principiu. Cu ingrediente de calitate superioară obții rezultate mult mai bune.
Cum te ajută cosmeticele naturale?
O dietă sănătoasă, bogată în fructe și legume împreună cu hidratarea corespunzătoare te face frumoasă în interior.
Cosmeticele naturale sunt preparatele de care ai nevoie ca să te asiguri că pielea ta primește tot ce este mai bun din exterior.
Ești în căutare de active cosmetice, extracte. Nu trebuie să cauți foarte mult. Natura îți oferă nenumărate variante.
Un exemplu ar fi:
- Mierea regenerează pielea cu ajutorul enzimelor și totodată are minunate proprietăți de vindecare.
- Mărul conține acid malic care are proprietăți astringente și exfoliante blânde. Are acțiune calmantă asupra tenului acneic și sensibil.
- Mușețelul bogat în minerale (calciu, fosfor, zinc, siliciu, fier, mangan, cupru), vitamine esenţiale (B1 şi C), ulei volatil, ameliorează acneea, eczemele, iritațiile.
În final, aș dori să îți spun că îmi doresc să te inspir să îți prepari propriile cosmetice și să descoperi puterile vindecătoare ale plantelor și minunile care se ascund în frigiderul și cămara ta pentru a obține frumusețea mult visată.
Începe cu pași mici, utilizând produse mai naturale pentru pielea ta. Nu trebuie să faci schimbarea brusc spre produse cosmetice 100% organice și naturale. Fă pași mici în această direcție. Începe cu o mască, o apă florală sau cu un ulei. Ce consideri că este confortabil pentru tine. Rezultatele nu vor întârzia să apară. Fără acele ingrediente toxice pielea ta se va simți mai bine, va fi mai sănătoasă, mai fină și mai strălucitoare.
Dacă ţi-am stârnit curiozitatea, te rog să dai un share sau un like să afle şi prietenii tăi.
Urmăreşte-mă şi pe Facebook pe pagina Naturalistica.