Ghid de frumusețe cu ingrediente din bucătăria ta

Hai să menținem lucrurile cât se poate de simplu. Ce ai spune dacă te provoc să alegi unul dintre ingredientele listate mai jos și să îl incluzi în rutina ta de îngrijire a tenului?

Acestea sunt top 10 ingrediente preferate din bucătărie pe care le folosesc în mod constant în rutina mea de îngrijire a pielii. Care ingrediente sunt preferatele tale?

1. Oțetul de mere (raw, organic)

Beneficii: Oțetul de mere este VIP când vine vorba de frumusețea naturală. Are proprietăți antibacteriene și antifungice. Dezinfectează (rol antiseptic), reduce colonizarea bacteriilor la nivelul pielii. Este eficient în tratamentul acneei și papiloamelor. Este un exfoliant chimic care elimină în mod eficient celulele moarte.

Cum îl folosesc eu: îl folosesc diluat ca și loțiune tonică pentru rolul astringent pentru ten

O altă idee: în rutina de îngrijire a părului poți să îl folosești pe post de soluție de descâlcit părul sau de clătire.

Precauții: Oțetul de mere se folosește întotdeauna diluat în produsele de îngrijire a tenului, altfel există riscul de a apărea arsuri, datorită acidității crescute.

De asemenea, oțetul are un miros înțepător la concentrații mai mari de 2%.

2. Ulei de cocos (raw, organic)

Beneficii: Are un miros care te  trimite automat cu gândul la un paradis tropical. Uleiul de cocos penetrează foarte bine pielea, lăsând-o catifelată și moale la atingere. Are efect de vindecare al eczemelor, iritațiilor, ajută la prevenirea infecțiilor. Încetinește procesul de îmbătrânire, tonifică și înfrumusețează pielea. Este bogat în antioxidanți, protejează părul și pielea.

Cum îl folosesc eu: Ca ulei de corp după duș, pentru pielea sensibilă a bebelușului meu, ca tratament pentru păr, deodorant, scrub.

În perioada sarcinii l-am folosit foarte mult, astfel am reușit să evit inesteticele vergeturi.

Alte idei: șampon, săpun, balsam de buze, pastă de dinți, demachiant pentru ochi, îndepărtarea pielii întărite de pe călcâie.

Precauții: Are o textură cam grasă pentru unele persoane, mai ales cele cu tenul gras sau acneic. Dacă este folosit pe față poate astupa porii având efect comedogenic. Dacă ești alergică la cocos nu folosi acest produs. Unele persoane care sunt alergice la alune pot avea sensibilitate și la cocos. 

3. Bicarbonatul de sodiu

Beneficii:  Această pudră alcalină are proprietăți dezodorizante atât la nivelul pielii cât și la nivelul cavității bucale, de calmare a iritațiilor și a durerii cauzate de înțepăturile de albine. Este un tratament adjuvat al tenului acneic, calmează inflamația și durerea care poate apărea în acest caz. Nu este recomandat acest tratament pe termen lung.

Cum îl folosesc eu: deodorant, bombe de baie.

Alte idei: Poți să prepari apă de gură ?. În ceea ce privește coșurile, poți să prepari o pastă din bicarbonat și apă pentru a aplica punctual pe fiecare coș. Usucă foarte bine.

Precauții: datorită Ph-ului crescut (alcalin) în jur de 8.5, poate destabiliza stratul protector al pielii care are un ph scazut (acid) de 4.5-5.5 și poate provoca uscare excesivă, iritații, sensibilitate.

4. Miere

Beneficii: Mierea are  proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare. Astfel, curăță porii, hidratează și vindecă tenul. Această combinație este benefică mai ales pentru tenul mixt și acneic.

Cum o folosesc eu: ca mască de față mai ales în sezonul rece, ca mască pentru picioare vara, ca mască calmantă pentru scalp pentru leziunile de psoriazis.

Alte idei: soluție de curățare a feței, exfoliant pentru buze, chiar și săpun.

Precauții: Mierea poate avea efect sensibilizant sau chiar alergic pentru persoanele care suferă de alergii la polen, veninul de albină.

Testează produsul pe o suprafață mică pentru a verifica dacă ești alergică.

5. Cafea

Beneficii: Cafeina din compoziția cafelei dilatează vasele de sânge și activează circulația sângelui. Este un remediu excelent pentru celulită  și pentru cearcăne. Cafeaua are efect antiinflamator și antibacterian datorită acidului clorogenic, astfel, reduce hiperpigmentarea și luptă împotriva infecțiilor apărute în cazul uni ten acneic.

Cum o folosesc eu: scrub pentru efectul anticelulitic și ca remediu împotriva cearcănelor (de când am copil folosesc din ce în ce mai des acest remediu).

Alte idei: Colorant natural pentru păr, tratament pentru acnee, baie pentru picioare, săpun exfoliant

Precauții: Pentru unele persoane cu piele sensibilă, cafeaua poate fi o alternativă dură. La unele persoane s-a observat uscarea excesivă a pielii. 

6. Iaurt

Beneficii: Pielea ta se va îndrăgosti de bacteriile bune (probioticele) din iaurt. Probioticele au capacitatea de a  trata și preveni unele boli de piele cum ar fi: eczeme, dermatita atopică, acneea, hipersenzibilitatea pielii, fotoîmbătrânirea. De asemenea, acidul lactic poate conferi strălucire tenului, prin capacitatea de exfoliere blândă.

Cum îl folosesc eu: în compoziția măștilor de față (iaurt combinat cu argilă, fructe sau diverse plante).

Alte idei: poți să prepari măști pentru păr, exfoliante sau chiar preparate pentru curățarea tenului.

Precauții: Unele persoane cu pielea extrem de iritată, hipersensibilă, arsă de soare pot experimenta o senzație de disconfort, mâncărime. Acest lucru se datorează conținutului de acid lactic.

7. Turmeric

Beneficii: Conține compuși antiinflamatori și antioxidanți, dintre care amintim curcumina. Stimulează sinteza colagenului, hrănește, conferă luminozitate  și curăță tenul.  Turmericul este folosit în tratarea rănilor, psoriazisului, tratarea cicatricilor post acnee, scabiei.

Cum îl folosesc eu: Îmi aplic o mască de față pentru un ten radiant sau îl folosesc ca și colorant natural.

Alte idei: Remediu pentru acnee și pentru cicatricile post-acnee,  pentru efectul anti-aging.

Precauții: Când aplici turmeric pe piele, aceasta capătă o tentă gălbuie. Este un fenomen  normal. În schimb, dacă ești alergică, contactul cu turmericul poate cauza iritații, roșeață.

Cel mai bine ar fi să testezi turmericul pe antebraț.

 În cazul în care ești alergică la mirodenii, ar trebui să eviți utilizarea turmericului ca remediu pentru piele.

8. Bananele

Beneficii: Bananele sunt bogate în antioxidanți, oferind protecție împotriva radicalilor liberi, stimulează sinteza colagenului prin conținutul de siliciu, hrănește în profunzime tenul datorită nutrienților ei (potasiu, vitamina B6, vitamina C), conferă luminozitate tenului și îl curăță. Sunt recomandate pentru tenul uscat, ridat, pentru tenul expus radiațiilor UV, pentru cicatricile tenului acneic.

Cum o folosesc eu: Îmi aplic o mască 1 dată pe săptămână pentru efectul de luminozitate și hrănire al tenului.

Alte idei: Mască hidratantă pentru picioare, mască pentru păr, scrub pentru corp.

Precauții: În cazul în care ai alergie la latex ar trebui să eviți masca cu banana, chiar și alergia la polen poate reprezenta un factor sensibilizant. Poți experimenta mâncărimi, umflături, strănut, simptome astmatice sau chiar șoc anafilactic.

 

9. Sarea de Hymalaia, de mare

Beneficii: Sarea are efect antimicrobian, ceea ce este benefic pentru tratarea acneei, mai ales din zonele greu accesibile cum ar fi spatele sau umerii. Băile minerale sunt calmante și relaxante. Aceste băi sunt deosebit de benefice pentru contracturile musculare și afecțiunile pielii (psoriazis, eczeme), datorită conținutului de magneziu. Cel mai mare conținut de magneziu se găsește în compoziția sării Epsom. Asta nu însemnă că nu poți să ai parte de aceași experiență relaxantă folosind oricare dintre variantele de sare de mai sus.

Cum o folosesc eu: Îmi pregătesc o baie cu sare, îmi exfoliez pielea cu un scrub pe bază de sare înainte de epilare. Este un scrub extrem de eficient pentru îndepărtatrea celulelor moarte și scoaterea firelor de sub piele.

Alte idei: Poți să prepari un spray cu sare pentru păr. Vei obține acel look unic “beachy hair”.

Precauții: Este foarte important să te clătești după baie, deoarece sarea poate provoca mâncărimi sau iritații.

10. Ceai verde

Beneficii: Ceaiul verde este extrem de bogat în antioxidanți, dintre care amintim galatul de epigalocatechină, un polifenol care poate ajuta la repararea ADN-ului pielii distrus de razele UV. De asemenea acest polifenol ajută la întinerirea pielii, protejând și reparând celulele. Ceaiul verde hidratează pielea, datorită conținutului bogat de vitamine și tratează acneea  datorită proprietăților antioxidante,antiinflamatorii și antibacteriene.

Cum îl folosesc eu: Îmi prepar un unt de corp pentru toate beneficiile amintite mai sus.

Alte idei: Poți să îți prepari o mască de față sau de păr.

Precauții: Semnele sensibilității la nivelul pielii includ simptome cum ar fi : mâncărimi, roșeață, senzație de arsură.

 

Bonus

Castraveții

Beneficii: Castraveții au proprietăți antiinflamatorii, antioxidante. Sunt bogați în vitamina C și acid folic stimulând reînnoirea celulară și luptând cu factorii poluanți. Dacă ai avut o noapte grea, catravetele te poate ajuta să reduci umflăturile și cearcănele de la nivelul ochilor. Castravetele cu proprietățile sale astringente este extrem de benefic pentru tratarea acneei. Calmează iritațiile, arsurile solare și are un efect hidratant datorită conținutului ridicat de apă.

Cum îi folosesc eu: Tratament împotriva cearcănelor după nopți albe cu copilul sau după o petrecere reușită și ca loține tonică pentru revigorarea tenului.

Alte idei: Mască pentru hidratarea tenului

Precauții: Castraveții pot produce reacții alergice la persoanele alergice la polen, banane, semințe de floarea soarelui, banane, pepeni, ceai de mușețel.

În concluzie, aș vrea să îți spun că aceste ingrediente pot oferi o grămadă de beneficii tenului atâta timp cât sunt utilizate corect și testate în prealabil pentru a evita reacțiile neplăcute.

Asigură-te că fiecare tratament îl faci pe rând. Nu începe brusc și dintr-o dată să te îmbăiezi în toate produsele amintite mai sus.

Sper că te-a ajutat acest articol. Aștept să îmi scrii ce aliment ai ales să încerci.

 

Urmăreşte-mă şi pe Facebook pe pagina Naturalistica.

Urmărește-ne pe :

Descarcă Ghidul Pentru Începători

 

10 Plante Medicinale. Rețete pentru sănătate și frumusețe.

You have Successfully Subscribed!